Syropy idealne do herbaty na jesienne wieczory

Jak poprawić sobie nastrój podczas jesiennej pogody? Rozgrzewający, aromantyczny napój to jest z najprostszych sposobów na to, by jesienny wieczór stał się przyjemniejszy. Najczęściej taką rolę pełni gorąca herbata, a jej smak można dowolnie zmieniać dzięki pysznym syropom.

Coś dla zdrowia

Jesienią nasza odporność spada, częściej niż zwykle łapiemy infekcje, dlatego w codziennej diecie nie powinno zabraknąć witamin wzmacniających organizm. Znaleźć je można w świeżych owocach i warzywach, ale z pomocą przychodzą także aromatyczne syropy.

W ramach profilaktyki wystarczy jedna łyżeczka dziennie takiego specyfiku, a najlepiej syrop rozpuścić w herbacie, dzięki czemu dłużej można się rozkoszować jego smakiem, do tego gotowy napój nie jest aż tak słodki bądź kwaśny co skoncentrowany sok z owoców. Jesienią szczególnie polecane są syropy z wysoką zawartością witaminy C, jak na przykład syrop cebulowy z cytryną od eterno.pl.

Zamiast cukru

Syropy są bardzo słodkie, ale właśnie dzięki temu można zrezygnować z dodawania do herbaty białego cukru. Tak przyrządzony napój nie tylko będzie przyjemnie słodki, ale i smaki za każdym razem mogą być zupełnie inne – są syropy z kwaśnych owoców jak porzeczka albo cytryna, syropy korzenne z dodatkiem imbiru lub cynamonu, syropy doprawiane miodem albo orzeźwiającą miętą, syropy z ziołami i oczywiście takie klasyki jak syrop z malin, wiśni czy pigwy.

Syrop nie musi być zresztą jedynym składnikiem rozgrzewającego napoju – do herbaty można jeszcze wrzucić kilka kandyzowanych owoców, listek mięty, trochę startego, świeżego imbiru, plasterek cytryny albo pomarańczy, kilka goździków.

Syropy pasują do każdej herbaty. Czarna świetnie łączy się ze smakami korzennymi oraz syropami z dodatkiem alkoholu, miodu albo ziół, do herbaty czerwonej warto dodawać kwaśne albo egzotyczne owoce, herbata zielona wyda się smaczniejsza dzięki słodkim owocom jak malina bądź mango.

Jak wybierać syropy?

Nie każdy syrop będzie wartościowym dodatkiem w jesiennej kuchni. Dobry syrop robiony jest dokładnie tak, jak domowe przetwory, czyli bez żadnych sztucznych konserwantów, wyłącznie z naturalnych składników. Zawartość cukru jest wysoka, ale są to cukry znajdujące się w owocach czy miodzie, a więc zdrowsze.

Poprzedni artykułDezynfekcja pomieszczeń w przedszkolach i szkołach
Następny artykułPomysł na oryginalne paczki świąteczne dla firm. Dlaczego warto wręczać paczki pracownikom?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj